Rijksmonumentale tuin Welgelegen in oude glorie hersteld

  • Opdracht: Contractvorming, aanbesteding en uitvoeringsbegeleiding bij de restauratie van de rijksmonumentale tuin ‘Veenborg Welgelegen’
  • Gebied: Veenborg Welgelegen, Sappemeer
  • Opdrachtgever: Stichting het Groninger Landschap

Wij hebben de restauratie namens Het Groninger Landschap van de rijksmonumentale tuin van de Veenborg Welgelegen in Sappemeer van subsidie, ontwerp, tot en met het borgen van de instandhouding begeleid. De omgrachte tuin en de buitenruimtes van de borg zijn in de loop der jaren in verval geraakt en waren toe aan restauratie. Een van de belangrijkste bijdragen die wij geleverd hebben binnen dit project is dat we binnen het beschikbare budget een maximale kwaliteit hebben behaald waarbij we Jan Beekman en collega’s volledig hebben ontzorgd.

Door SB4 – Bureau voor Historische tuinen, parken en landschappen – is hiervoor een ontwerp opgesteld met de historische aanleg vanuit de Franse barokstijl als uitgangspunt. Op basis van het ontwerp van SB4 is door ons een uitvoeringcontract opgesteld, waarna we de aanbesteding hebben verzorgd. Ook hebben we 2021 en 2022 namens het Groninger Landschap de uitvoering begeleid.

Met dank aan SB4, de Erfgoedcommissie van de gemeente Hoogezand-Sappemeer en natuurlijk het Groninger landschap, is de donkere in verval geraakte tuin nu in ere hersteld tot de formele tuin met grandeur en invloed van de Franse barok. Ook de buitenruimtes van de borg zijn flink opgeknapt. Aanvullend is ervoor gezorgd dat de bezoekersparkeerplaats is ingericht, de gracht is gebaggerd en hebben we nieuwe bruggen ontworpen en geplaatst om de tuin voor bezoekers aantrekkelijker en beter toegankelijk te maken.

Het project is inmiddels afgerond en de tuin weer opengesteld. Zeker een bezoekje waard!

Lees verder op de website van Groninger Landschap over de maatregelen op Veenborg Welgelegen https://www.groningerlandschap.nl/nieuws/herstel-historische-tuin-borg-welgelegen-gestart/


Image